Vos done la benvinguda al meu bloc, on vos contaré la meua experiència participant en l'edició 2017 del Google Summer of Code (GSoC).

Potser moltes no conegueu el GSoC. És un programa de beques que ofereix Google anualment i que pretén promoure el programari lliure i ajudar a la formació d'estudiants de tot arreu. D'una banda es presenten les organitzacions, fundacions, etc. que mantenen un o més projectes lliures i disposen d'una o més persones que poden realitzar tasques de tutoria durant l'estiu. D'altra banda estem nosaltres, les estudiants, que fem una ullada a les organitzacions que es presenten cada any i triem una amb la qual ens agradaria treballar. Si voleu saber-ne més, vos recomane visitar la seua web.

Per a poder participar en el GSoC cal presentar un projecte, és a dir, un document que explique quina és la idea, com podria ajudar a l'organització triada i quina seria la planificació temporal aproxiamada. Quan acaba el termini de sol·licituds, Google tria quins projectes financiarà. En el meu cas, he triat col·laborar amb la Free Software Fundation, concretament per a treballar en el seu sistema operatiu GNU. Podeu fer una ullada al document que vaig presentar, però en resum, consisteix a fer funcionar la pila TCP/IP LwIP en el Hurd, el nucli del sistema GNU.

Una bona manera d'augmentar les possibilitats que un projecte siga acceptat és acompanyar-lo d'un protitip més o menys funcional. No es tracta de tindre ja el projecte acabat, sinó de demostrar que la persona que l'ha fet és seriosa, té uns coneixements mínims i és capaç d'avançar sense supervisió constant. Si esteu interessades en el codi, aquí us deixe un enllaç al meu prototip.

Doncs bé, ara que ja he explicat d'on ve este bloc, vos explicaré cap on va. La meua intenció és afegir una entrada setmanal on explique en què he estat treballant eixa setmana, els problemes que m'han sorgit, etc. Per tant, serà un bloc molt tècnic i especialitzat en el món de la programació de sistemes operatius i les xarxes, com podeu veure, serà tot diversió :). D'altra banda, aquest bloc ha nascut exclusívament per a comunicar l'experiència del GSoC i no serà actualitzat més enllà del setembre de 2017. Tanmateix, el deixaré aquí fins que el sevidor aguante. Espere que puga servir per ajudar a futures estudiants interessades en el món de les xarxes o els sistemes operatius.

Ens veiem!

Entrades

  1. 30/05/2017: El camí cap al prototip
  2. 06/06/2017: Treball realitzat fins ara
  3. 26/06/2017: Suport per a fsysopts i múltiples interfícies
  4. 02/07/2017: IPv6
  5. 09/07/2017: Gestió multifil
  6. 15/07/2017: Operacions ioctl
  7. 23/07/2017: Ifupdown
  8. 31/07/2017: Diversos
  9. 06/08/2017: Punt a punt
  10. 12/08/2017: Nombre de sockets
  11. 08/09/2017: Això s'acaba

Sobre mi

El meu nom és Joan Lledó, estic estudiant el darrer any del Grau d'Enginyeria Informàtica a la UOC. La meua experiència en la programació inclou treballar durant 8 anys desenvolupador d'aplicacions web en Java i una petita experiència contribuint a projectes de programari lliure.

M'interessa la programació de sistemes operatius i m'agradaria millorar les meues habilitats en aquest camp. Per això, veig el GSoC com una bona oportunitat per a treballar en un projecte real i començar a contribuir-hi.

Si voleu contactar, em podeu trobar a freenode com jlledom o escriure'm un correu a jlledom@member.fsf.org.